Rivieran i Provence

Hyeres_tecknad_kartaDen franska Rivieran börjar i västra Italien och sträcker sig till Toulon i sydväst, enligt uppslagsböckerna. Provence Côte d´Azur kallas den sydvästligaste delen. Här finns också den fantastiska övärlden med guldöarna - "Les Iles d´Or". Den största ön Porquerolles är 8 kilometer lång och har tre vingårdar. Mellanön Port Cros är ett naturreservat medan den ostligaste ön Le Levant mest är känd för sina naturistområden. Runt öarna finns fantastiska ankringsvikar med skydd för alla vindriktningar.

Rivieran i Provence är Frankrikes mest populära seglingsområde i Medelhavet. Året runt pågår aktiviteter. Vindarna är idealiska för alla typer av segling. Samtidigt ger öarna och den låga halvön Giens skydd mot alltför kraftig vågbildning.

Centrum för aktiviteterna är marinan i Hyères, Windigos hemmahamn. Här avlöser kappseglingarna varandra. Under vinterhalvåret samlas elitseglare från många länder för träning och tävling. Största regattan är OS-veckan strax efter påsk - Sémaine Olympique. Då finns tusentalet seglare från hela världen på plats för att göra upp om medaljer i alla OS-klasser. Även det svenska landslaget brukar komma hit. Hyères är också ett centrum för båtuthyrning. Möjligheterna att alltid finna skyddade ankringsvikar och närheten till många små pittoreska marinor gör området attraktivt för fritidsseglare.

Windigos_hemmahamn


Utsikt_vid_borgen_HyresStaden Hyères med drygt 60 000 invånare ligger några kilometer inåt landet med den äldsta bebyggelsen på en bergssluttning. Det är en av Rivierans äldsta städer med en 2000-årig historia och många historiska minnesmärken. Det var också här som riviera-turismen inleddes för drygt 100 år sedan. Inte bara franska turister utan även engelska kom hit i stora grupper, tack vare bra tågförbindelser med Paris. Flertalet av de stora hotell som då byggdes används i dag för rehabilitering och även som bostäder. Hyères har också en internationell flygplats alldeles invid marinan med flera dagliga förbindelser med Paris och några dagar i veckan med Brest, Bryssel och London. Ryanair hade tidigare även Stockholm Skavsta som destination.

Porquerolles har en mycket trevlig liten marina där man kan lägga till året runt. Hit kan man också komma med reguljära turbåtar från halvöns sydspets. De vackra stränderna, promenaderna och cykelvägarna lockar turister från framförallt Frankrike. Ön har flera små hotell och restauranger varav många är öppna året runt. Här råder ett mikroklimat med mera värme och mindre regn än för övriga delar av Rivieran. Detta märks tydligt under årets första månader då vårtecken i form av grönska och blommor kommer tidigare än på andra platser. Ön har en fantastisk historia och är omnämnd redan 300 år före Kristus. På Medeltiden uppfördes ett antal fort till skydd mot fientliga armador. Forten finns kvar och det största - Fort Sainte Agathe - kan besökas. För snart ett sekel sedan, år 1912, gavs ön bort som morgongåva till en ung fru. Hennes barn och barnbarn har fortsatt dominerande intressen på ön.

Port_Cros

Port Cros är är tillsammans med den lilla grannön Bagaud och ytterligare några småöar nationalpark sedan 1963. Den är den minsta nationalparken i Frankrike och den enda som utgörs av en ö och ett vattenområde ut till 600 meter från land. Här finns det 35 kilometer promenader runt ön med högsta punkt 194 meter över havet. Reglerna för besökare är mycket stränga med campingförbud och rökförbud i skog och längs stigar. Även här finns det några hotell och restauranger.

 

 

Le Levant är delvis en militär ö, men framförallt är ön känd som ett paradis för naturister. På stränderna är nakenheten obligatorisk, liksom på en del offentliga platser. Redan 1931 skapades Domaine Naturiste d´Heliopolis - ett naturistcentrum med besökare från hela världen. Heliopolis har hotell, restauranger, campingplatser och skola och även en del butiker. Tyvärr finns här ingen marina där man kan lägga till utan hit kommer man bara med reguljära turbåtar, som utgår bland annat från hamnen i Hyères.

På båda sidor om marinan i Hyères finns kilometerlånga stränder. Söderut längs halvön Giens finns den lilla byn La Capte med en liten marina för småbåtar. Byn uppfördes en gång i tiden för bostäder till anställda vid den omfattande saltutvinningen på halvön. Denna verksamhet är nedlagd sedan många år tillbaka. De forna grunda saltbassängerna lockar nu hit tusentals flamingos vid olika tider på året.

Längs stränderna mot nordost ligger byarna Ayguade, Les Salins och La Londe, alla med vackra promenader och trevliga små restauranger alldeles invid vattnet. Promenerar man ytterligare någon kilometer kommer man till Fort Brégancon - franske presidentens sommarpalats.

Bormes les Mimosas är första marina mot nordost som har platser för större segelbåtar. Detta är en ganska modern semesterby som inte har samma charm som Le Lavandou alldeles intill. Här är S/Y Windigo en välkänd gäst sedan många år tillbaka (se också under "Segling och Gastronomi").

Ytterligare tiotalet sjömil österut finns Cavalaire, en annan mycket trevlig marina att besöka. Gemensamt för orterna längs den västra delen av franska Rivieran är att de verkligen är franska. Internationella turister har ännu inte hittat hit i någon större utsträckning. Det språk man hör är franska men det är ofta lätt att hitta någon som talar engelska eller annat språk.

Även Saint Tropez kan räknas till närområdet, men det behövs en extra dag för att segla hit. Här är livet lite annorlunda. Alldeles invid den gamla klassiska marinan där det i dag enbart ligger större lyxbåtar, värda att beskåda, finns en mindre marina för "vanliga" båtar. Visst är det en upplevelse att segla hit och bo ombord i Frankrikes mest besökta turistort!