Segling & Gastronomi

färgglada fiskar
Vill man njuta av livets goda är segling och gastronomi en utmärkt kombination. Att efter ett tufft seglingspass ankra upp i en skyddad vik ger en fantastisk känsla. Allt blir lugnt och stilla när ankaret släppts och fått fäste i sanden på 3 - 5 meters djup, där vi ser botten. Vi njuter av tystnaden. En simtur med cyklop och snorkel bland de färgrika fiskarna i klarblått vatten ger bra aptit inför den delikata lunchen ombord.

Vi seglar vidare och siktar på en marina för tilläggning. För kvällen finns det många alternativ att välja mellan på kortare eller längre avstånd. Visst kan man under en seglingsvecka hinna med både Cannes, Nice och Monaco men vår erfarenhet är att de mest uppskattade målen finns i närområdet. Det upplevs som mera exotiskt att lägga till vid bryggorna på Porquerolles och  Port  Cros än i de turistfyllda marinorna längre österut. 

Revir_seglingSeglingsupplevelsen är större om man väljer att gå runt någon av öarna och få både kryss och läns än om man väljer en sträckbog rakt öster- eller västerut med samma distans. Tänk sedan om vinden vänder och det blir kryss i kuling hela vägen tillbaka! En del uppskattar även denna typ av segling, men inte alla. Vår erfarenhet efter drygt tio års seglingar med svenska kunder är att de populäraste målen är öarna och sedan också Le Lavandou och Cavalaire. Är man ute mer än fyra dagar går det även att gå till Saint Tropez - något som är en dröm för många!


 

Bra mat och bra viner

Ombord på Windigo finns alltid Guide Michelin och Guide Hachette - den första boken för att hitta de bästa restaurangerna och den andra för att hitta de bästa vinerna. Här nere i Provence diskuterar man smak, njutning och glädje runt bordet mer än hur man äter nyttigt och hälsosamt. Ändå sammanfaller detta på något sätt,  för i undersökningar visar det sig ofta att medelhavskosten är mycket hälsosam - liksom vinet till maten!

Fotokurs_nr_1_020fixad5._Degustation
Windigo har ett antal favoritrestauranger som rekommenderas till våra gäster ombord. I närområdet finns två restauranger med stjärna i Guide Michelin, båda är absolut värda att besökas. Även om det kostar lite mer så är det synnerligen prisvärt - besöket blir en gastronomisk upplevelse.

På Porquerolles finns den helt otroliga restaurangen Mas du Langoustier. Man  blir hämtad i hamnen med en minibuss och sedan åker man några kilometer på en slingrande liten grusväg i något som närmast liknar urskog. Plötsligt öppnar sig naturen - och där finns Mas du Langoustier. Hit kommer megastjärnorna med helikopter från Saint Tropez, men vi känner oss lika välkomna. En rätt som man aldrig glömmer är hummer lättrökt i eucalyptus . Andra bra restauranger på Porquerolles är Le Porquerollais och även Villa Saint Anne invid kyrkan. Här kan man degustera öns tre roséviner i samband med måltiden; Percinsky, Alycastre och Domaine des Iles.

Den andra stjärnrestaurangen i närområdet är Hostellerie Bérard som finns i La Cadière väster om Toulon.

I Le Lavandou är  vår favoritrestaurang La Favouille, känd för sitt fantastiska provencalska kök med mycket grönsaker och oliver. Letar man särskilt efter skaldjur finns Le Bosco på kajen i hamnen, alldeles där man lägger till. 

På Port Cros är det inte lika tätt med restauranger, men det finns ställen som absolut är värda att besöka. Vår favorit är L´Anse de Port Cros. I stället för att studera menyn räcker det med att kolla den bricka med alla nyfångade fiskar som krögaren visar upp. Han köper nämligen all fisk från den ende kvarvarande yrkesfiskaren på ön. 

När vi talar om restauranger måste vi också lista de bästa i hamnen i Hyères. Här finns sammanlagt ett 50-tal barer och restauranger - detta i en marina som är ungefär lika stor som Bullandö eller Svinninge med ett par tusen båtplatser. Högsta standarden har Brasserie des Iles på honnörskajen i Hyères.  

Bara tre meter bakom Windigos kajplats finns Ultima Pizza, som även serverar ombord om vi så önskar. Fördelen är då att vi tar vinet från vår egen vinkällare under durken i kölen. Ytterligare några meter längre bort på kajen finns Ola Le Rève, Le Flore och Mango Bay,  alla med prisvärda rätter och menyer.